Ionisatie zonder ozon?
Ja het kan!

Ionisatie luchtreinigers produceren toch ozon? Het is een vraag die wij regelmatig krijgen. Ozon is erg schadelijk. Er wordt vaak gedacht dat elke ionisatie luchtreiniger ozon produceert, maar dat is gelukkig niet waar. Anderen stellen juist dat ozon nodig is om het coronavirus aan te pakken. Ook dat is gelukkig niet waar. Wat feiten en fabels met betrekking tot ionisatie en ozon op een rij. 

Alle ionisatie luchtreinigers genereren ozon - Niet Waar

Een hardnekkige fabel. Lange tijd ging een hoge ionenproductie (die nodig is om de lucht goed te reinigen) hand in hand met ozon. In oude rapporten van het RIVM en ook in andere bronnen die niet op de hoogte zijn van de laatste stand van de techniek wordt vaak nog verwezen naar deze luchtreinigers. Nu nog steeds zijn er ionisatie luchtreinigers die ozon genereren. Gelukkig zijn er inmiddels echter ook ionisatoren die geen ozon produceren, zoals de LightAir luchtreinigers die wij gebruiken. Ons advies? Vraag bij een ionisatie luchtreiniger altijd naar ozon testrapporten. 

De LightAir luchtreinigers die gebruikt worden in de Health+ pakketten zijn in staat enorme hoeveelheden ionen te genereren (zo’n 35 miljard per seconde) zonder dat daarbij ozon vrij komt. Bekijk hier het testrapport: Testrapport LightAir ionisatie luchtreinigers en ozon

Tip: Let naast ozon ook op de ionenproductie. Veel luchtreinigers met lage ozonwaardes, produceren ook te weinig ionen. Produceert een ionisator maar enkele miljoenen ionen of minder dan is de capaciteit erg laag. 

Ozon merk je niet - Niet Waar

Goed nieuws: u ruikt ozon al voordat het de norm waarde bereikt heeft. De reukgrens van ozon ligt op 0,03 ppm. De ozon norm verschilt per land en ligt tussen 0,05 en 0,12 ppm. Ozon heeft een muffe geur en kunt u ruiken rond sommige printers of buiten tijdens een onweersbui.

Ozon is nodig bij luchtreiniging met ionisatie - Niet Waar

Inmiddels hebben we documenten voorbij zien komen waarin geclaimd wordt dat ozon nodig is om de lucht te zuiveren en dan met name om virussen te doden. Ozon kan inderdaad gebruikt worden om de lucht te zuiveren, bijvoorbeeld na brand in een woning. Dat een ionisatie luchtreiniger niet effectief zou zijn tegen virussen als er geen ozon gebruikt wordt, is echter onzin. 

De makkelijkste manier om het uit te leggen is dat als de negatieve ionen zich aan een virusdeeltje hechten dat ze dan in feite het eiwit in het virus ‘elektrocuteren’. Dit zorgt ervoor dat het virusdeeltje niet meer besmettelijk is. Een eigenschap die uniek is voor de ‘ultra high density’ ionisatoren van LightAir en die zeker niet voor alle ionisatoren geldt.  Lees meer en bekijk de testrapporten

Meer informatie of vragen?

Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft of meer informatie wilt. 

Meer lezen?