Zie wat ventilatie op school doet met de luchtkwaliteit

Wij hebben recent een proefplaatsing verzorgd op een middelbare school met onze luchtreinigers en luchtkwaliteit meters. Op scholen wordt momenteel volop ingezet op ventilatie om virusoverdracht tegen te gaan, maar is dat nu wel de oplossing? Kinderen zitten met hun jas aan in de klas en dat is nergens voor nodig. Met luchtreiniging kunnen we het binnenklimaat op scholen veilig en schoon maken. Bekijk nu de resultaten van onze luchtkwaliteit metingen. 

De belangrijkste conclusie? Ventilatie is niet de oplossing om een schoon en veilig binnenklimaat te bieden op scholen. Luchtreiniging wel.

In veel scholen wordt nu conform richtlijnen vanuit de overheid, gestuurd op CO2 waardes. Bij gebrekkige ventilatie of het ontbreken van een goed ventilatiesysteem wordt bij een te hoge CO2 waarde het raam open gezet. CO2 wordt daarbij gezien als indicator voor de mate van ventilatie en daarmee voor het verwijderen van virussen in de lucht. Maar is dat ook zo?

Om te zien hoe schoon de lucht is, kijken wij naar fijnstofwaarde en niet CO2. Wij meten fijnstof op PM2.5 niveau. Dat betekent deeltjes die kleiner of gelijk zijn aan 2,5 micrometer. PM2.5 geeft ook een goede indicatie voor kleinere vuildeeltjes, waaronder aerosole virussen en ultrafijnstof. In de resultaten is duidelijk te zien dat fijnstof waardes extreem laag zijn bij plaatsing van de LightAir luchtreinigers. Ventilatie om de concentratie virusdeeltjes te verlagen is dan niet meer zinvol en brengt dan eigenlijk alleen nog maar nadelen met zich mee:

  • Door het openen van ramen komt vuile lucht van buiten naar binnen. Zeker als uw school nabij druk verkeer of industrie staat zorgt ventilatie voor hoge concentraties (ultra) fijnstof in uw lokalen.
  • Ventilatie middels het openen van de ramen zorgt voor grote schommelingen in temperatuur. Als het buiten koud is zelfs tot ver onder de ideale werktemperatuur.  
  • Virussen zijn in de luchtstromen nog actief en kunnen voor besmetting zorgen.
  • Het openen van de ramen op een dag met weinig wind zal weinig ventilatie bieden. 

 

We zullen nog verder gaan testen en zullen nieuwe resultaten dan ook zeker weer delen. 

Aan te raden voor scholen:

LightAir Health+ pakket

4.7 sterren
4.7/5

gemiddelde beoordeling van onze klanten.

Meer lezen?