Luchtreiniging aerosolen:
de vergeten oplossing in de strijd tegen corona

Nieuw onderzoek bevestigt: luchtreiniging is het onderschoven kindje bij de bestrijding van COVID-19. Al sinds de uitbraak van de corona pandemie laten wij zien dat luchtreiniging aerosolen verwijdert en de lucht schoon en veilig maakt. Recent onderzoek aan de Technische Universiteit van Eindhoven toont nu ook weer het belang van luchtreiniging aan in het bestrijden van aerosole virussen. Luchtreiniging is makkelijk te implementeren en biedt bescherming tegen virussen.

Inmiddels zijn onderzoekers het erover eens dat aerosolen (kleine luchtdruppeltjes) een grote rol spelen bij de verspreiding van het COVID-19 virus. Daarom is het, zeker in binnenruimtes, erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de concentratie aerosolen zo laag mogelijk is. Dit om het risico op virusoverdracht zo klein mogelijk te maken. 

Tot nu toe beperkten de adviezen vanuit het RIVM zich vooral tot ventilatie. Veel mensen weten echter niet dat moderne ventilatiesystemen geen virusvrije lucht opleveren. Doordat ventilatiesystemen zich focussen op het verplaatsen van de lucht worden de aanwezige aerosolen rondgeblazen, waardoor de mensen in de baan van zo’n luchtstroom nog steeds besmet kunnen raken.

TU Eindhoven: Ventileren vs. luchtreiniging tegen aerosolen

Gewoon even twee ramen tegenover elkaar openzetten; onder andere Maurice de Hond pleit hier al maanden voor. De verse luchtstroom zou de concentratie aerosolen verminderen en zorgen voor een constante aanvoer van schone lucht. Maar is dat zo? Zorgt ventilatie inderdaad voor de gewenste verlaging van het aantal aerosolen in de lucht?

Dat is met name waar het onderzoek aan de Universiteit van Eindhoven nu op in gaat. Zij richten zich daarbij op mechanische ventilatie. Zij laten zien dat het aantal aerosolen in een ruimte met sporters significant steeg in 30 minuten. Dit ondanks dat de mechanische ventilatie al 4,5 harder draaide dan volgens het  Nederlands Bouwbesluit aangeraden wordt. 

In hun onderzoek tonen ze aan dat luchtreiniging alleen vrijwel hetzelfde effect had als ventilatie alleen. Op basis van wiskundige modellen redeneren zij dan ook dat een combinatie van ventilatie en luchtreiniging de beste oplossing is om aerosolen te verwijderen. 

Naast het beperkte effect van ventilatie op aerosolen wijzen ze in hun onderzoek daarnaast op de nadelen van ventilatie zoals wij eerder ook al noemden. Het is niet gemakkelijk om ventilatie op te schalen en verbeteringen aan het ventilatiesystemen kosten vaak veel geld. Dit terwijl luchtreinigers een simpele, betaalbare en plug & play oplossing bieden. 

Welke luchtreiniger tegen aerosolen virussen?

Met welke luchtreinigers kunt u aerosolen verwijderen? Wij onderscheiden twee basis luchtreiniging technieken.

  • Passieve luchtreiniging

Bij passieve luchtreiniging wordt de lucht langs een filter geleid en daar gereinigd. Schone lucht wordt aan de achterkant uitgeblazen. Hiermee wordt de lucht ververst en gereinigd. Denk hierbij aan filter luchtreinigers, UV luchtreinigers en plasma luchtreinigers. Het nadeel bij passieve luchtreiniging is dat mensen die in de luchtstroom richting het filter zitten nog steeds besmet kunnen worden. De luchtstroom naar het filter toe kan immers nog actieve virusdeeltjes en aerosolen bevatten.

  • Actieve luchtreiniging

De lucht om u heen wordt direct gereinigd en niet pas als het een luchtfilter bereikt. Denk hier aan ionisatie luchtreinigers. Belangrijk bij dit type luchtreinigers is om te letten op de ionenproductie en de ozonvrije werking.

Hoe voorkomt u verspreiding van aerosolen door de lucht?

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Karolinska Instituut blijkt dat het gebruik van de ‘ultra high density’ ionisator van LightAir virusoverdracht via de lucht wél voorkomt. Ioniseren is het proces waarbij grote hoeveelheden negatief geladen luchtdeeltjes (ionen) in een ruimte worden verspreid. Deze ionen hechten zich aan aerosolen en (ultra-)fijnstof deeltjes. Virussen kunnen hier niet tegen en worden zo gedood. De lucht wordt zo direct om u heen gereinigd en niet pas als het een filter bereikt. Het risico op virusoverdracht wordt met de LightAir IonFlow luchtreinigers met 97% verlaagd. Dankzij deze onderzoeken is onze ioniserende luchtreiniging ineens ontzettend relevant.

Ons health+ luchtreinigingssysteem biedt de beste bescherming tegen aerosolen en virussen. Deze luchtbehandeling combineert een extreem efficiënte filter luchtreiniger met de unieke ‘ultra high density’ ionisatie van LightAir. Dit betekent dat het risico op virusoverdracht via de lucht vrijwel nihil is. Zekerheid waar u in deze tijd op wilt kunnen bouwen. Wilt u meer weten? Lees dan hier hoe onze techniek precies werkt. 

Heeft u vragen over ionisatie, ventilatie of onze oplossingen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Ons advies voor luchtreiniging tegen aerosolen, virussen:

LightAir Health+ pakket

4.7 sterren
4.7/5

gemiddelde beoordeling van onze klanten.

Meer lezen?