Waarom ventileren alleen niet genoeg is tegen Corona

Staat u wel eens stil bij de lucht die u op kantoor, op school of op de sportschool inademt? De komst van Corona heeft het debat rondom ventileren, ventilatiesystemen en schone lucht flink aangewakkerd. Maar ventileren alleen is niet genoeg voor een gezonde en virusvrije werkomgeving en brengt zelf de nodige gevaren met zich mee. Wat dan wel?

Er wordt steeds meer duidelijk over de verspreiding van het Coronavirus. Inmiddels blijkt dat aerosolen (kleine luchtdruppeltjes) een grote rol spelen bij de verspreiding van het virus. Daarom is het, zeker in binnenruimtes erg belangrijk om te zorgen voor schone, virusvrije lucht.

Er klinken daarom steeds meer geluiden over het belang van goede luchtzuivering. Veel mensen weten, echter niet dat moderne ventilatiesystemen geen virusvrije lucht opleveren. Dit werd begin augustus pijnlijk duidelijk dankzij een vertrouwelijk rapport van het RIVM. De ventilatie in een zorginstelling circuleerde ‘besmette’ lucht in verschillende ruimtes, waardoor de verspreiding van het coronavirus razendsnel ging. 

Doordat ventilatiesystemen zich focussen op het verplaatsen van de lucht worden de aanwezige aerosolen rondgeblazen, waardoor de mensen in de baan van zo’n luchtstroom besmet kunnen raken. 

Ventileren en Maurice de Hond

Gewoon even twee ramen tegenover elkaar openzetten; onder andere Maurice de Hond pleit hier al maanden voor. De verse luchtstroom zou de concentratie aerosolen verminderen en zorgen voor een constante aanvoer van schone lucht. Voor de kamertemperatuur is het op warme of koude dagen alleen minder fijn. Het zorgt er bovendien voor dat de lucht zich gaat verplaatsen en daarin schuilt nu juist een risico. 

Dit betekent namelijk dat, wanneer er aerosolen met virussen in de lucht zitten, deze vieze luchtstroom zich door de ruimte heen verplaatst richting het ventilatiesysteem of de open deur. Mensen die in de baan van deze vieze lucht zitten hebben daardoor nog steeds kans op besmetting. Hetzelfde geldt voor filterluchtreinigers die de lucht naar een filter leiden.

Ook brengt lucht van buiten schadelijke deeltjes zoals ultrafijnstof van buiten mee naar binnen, wat de luchtkwaliteit niet ten goede komt. Zeker wanneer uw kantoor bijvoorbeeld langs een drukke weg ligt. Ook als u een ventilatiesysteem heeft met een filter, bijvoorbeeld een HEPA-filter, komt er vaak nog veel vervuiling langs het filter. 

De beste HEPA-filters reinigen fijnstof tot een grootte van 0.3 micrometer. Dat is bij lange na niet genoeg om ultrafijnstof uit de lucht te filteren. Tel daarbij op dat luchtkanalen en roosters vaak niet goed onderhouden worden en er dus vuile lucht de ruimte in geblazen wordt. Genoeg reden om de lucht in de ruimte zelf te reinigen.

Hoe voorkomt u verspreiding van Corona door de lucht?

Uit wetenschappelijk onderzoek van het Karolinska Instituut blijkt dat het gebruik van de ‘ultra high density’ ionisator van LightAir virusoverdracht via de lucht wél voorkomt. Ioniseren is het proces waarbij grote hoeveelheden negatief geladen luchtdeeltjes (ionen) in een ruimte worden verspreid. Deze ionen hechten zich aan aerosolen en (ultra-)fijnstof deeltjes. Door de binding worden ze onschadelijk gemaakt en dalen ze neer. De lucht wordt zo direct om u heen gereinigd en niet pas als het een filter bereikt.

Dankzij deze onderzoeken is onze ioniserende luchtreiniging ineens ontzettend relevant. Ons health+ luchtzuiveringstechnologie werkt op basis van ionisatie, die ultrafijnstof tot een grootte van 0.007 micrometer elimineert. Dit betekent dat het risico op virusoverdracht via de lucht tot 97% wordt verkleind. Zekerheid waar u in deze tijd op wilt kunnen bouwen. Wilt u meer weten? Lees dan hier hoe onze techniek precies werkt. 

Heeft u vragen over ionisatie, ventilatie of onze oplossingen? Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag!

Ons advies voor de beste bescherming tegen virussen:

LightAir Health+ pakket

4.7 sterren
4.7/5

gemiddelde beoordeling van onze klanten.

Meer lezen?